zoekmachine

Aangepast zoeken

donderdag 3 december 2009

Zelf wijn maken

Zelf wijn maken klinkt ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Maar om zelf wijn te maken komt er wel geduld bij kijken. Gemiddeld duurt het een half jaar voordat de wijn op dronk is en in de flessen gedaan kan worden. Het proces er tussen is toch zeer interessant. Het begint al met het bepalen van welke wijn u wilt maken. U kunt van bijna alle eetbare dingen wijn maken. Ik zelf maak bijvoorbeeld wijn van rozenbottels of van appels.

Hoe te beginnen

wijnmakenHet is belangrijk dat u de juiste apparatuur heeft om wijn te kunnen maken. Tegenwoordig kunt u voor ongeveer € 22,50 een starterpakket krijgen, dus dat valt reuze mee voor een hobby. U kunt bijvoorbeeld bij Van Rein een starterspakket kopen. Wat ik zelf heb gedaan is een boekje kopen met recepten, maar u kunt tegenwoordig gemakkelijk recepten vinden op internet. Erg belangrijk is dat uw werkruimte schoon is en de gebruiksvoorwerpen die u in het proces gebruikt ook erg schoon zijn. Als dit niet het geval is kan uw wijn azijn worden, en dat is niet wat u voor ogen hebt. U heeft inmiddels natuurlijk het product geplukt of gekocht waar u de wijn van wilt maken. Dan gaan we nu beginnen met wijnmaken. U heeft bijvoorbeeld bramen geplukt in uw plaatselijke bos, thuis gekomen doet u ze in de wasbak om de bramen schoon te maken van vuil en ongedierte. Als ze eenmaal schoon zijn dan pakt u bijvoorkeur een nieuwe (liefst witte!) emmer, en bij een gebruikte emmer moet u die eerst eerst goed ontsmetten met sulfiet water.Vervolgens pakt u een schone theedoek (of schone vitrage) waar u de bramen in doet. Vervolgens draait u de theedoek in het rond zodat het sap van de bramen er uit komt, u kunt ook gewoon de bramen in de emmer doen en dan persen met een stuk hout of iets anders. Vervolgens moet er nog wijn van gemaakt worden. In het recept staat precies hoeveel suiker, sulfiet en citroensap er toegevoegd moet worden. Met dit hele proces bent u toch een paar uur mee bezig, met het plukken van de bramen tot het verwerken van de bramen tot sap. Het duurt nog een half jaar voordat uw wijn drinkbaar is. Maar u bent nog niet helemaal klaar want u moet er toch nog elke week voor zorgen dat er geroerd wordt zodat de suiker en de gist zich goed mengt met de zuurstof. Ik zal nu wat uitgebreider ingaan op het hele proces.

Meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

InfoNu.nl - Artikelen van Infoteur Ray14125 Headline Animator