zoekmachine

Aangepast zoeken

dinsdag 19 mei 2009

Geschiedenis van bier

Als we in de geschiedenisboeken kijken, dan wordt ons verteld over dronken Germanen die bier uit de schedels van hun overwonnen vijanden dronken.toen de Romeinen hier kwamen namen ze wel het woord bier over, maar niet de gewoonte om het te drinken, zij dronken liever wijn.

De oorsprong van bier
Zo'n 5000 jaar geleden bevolkten de Sumeriërs het land te oosten van Israël. Een welvarend volk dat leefde van de landbouw. Uit kleitabletten beschreven met spijkerschrift heeft men kunnen afleiden dat ze meerdere bieren kende: zwaar, licht, donker, zoet, gebrouwen van verschillende granen die op smaak werden gebracht met verschillende kruiden, wellicht ook al met hop.
Men maakte een beslag van het graan en bakte daarvan broden die van buiten gaar leken, maar van binnen nog helemaal week waren.
Als men bier ging brouwen dan gebruikte ze die binnenkant en mengde ze dat met water en bracht dit aan met gist.
De herbergen waar men bier dronk werden vooral geleid door vrouwen.
Vanuit Babylon verspreide de bierbereiding zich naar Egypte, waar de farao's zich als brouwers evenmin onbetuigd lieten. Ramses III was zelfs de mening toegedaan dat een vocht zo edel als het bier uit gouden bekers gedronken moest worden, in elk geval toch door hemzelf en zijn gasten. Deze bekers behoefden niet onder te doen voor de bekende Beierse bierkruiken, want ze hadden een inhoud van maar liefst 3,5 liter. Daaruit mogen we concluderen dat de faroa en zijn gasten dorstige lieden waren. Wegens de waarde die aan het gerstenat werden gehecht, stond het ook bekend als een uitstekend offer om de gunsten van de goden te winnen.
De Egyptenaren voegden onder andere dadels toe aan het bier, dat daardoor sterker werd, een wijnachtige smaak kreeg en wellicht beter houdbaar was.
En ook nu nog voegen ze nog wel eens vruchten toe aan bier, denk maar aan het kriekenbier.

middeleeuwen

De vrouwen speelde ook in de middeleeuwen een grote rol in het maken van bier.
Er ontstonden kleine ambachtelijke brouwerijtjes door het hele land.Degene die het bier tapte was ook degene die het had gebrouwen.
Een belangrijk smaakelement in het huidige bier is de hop. Dat heeft men niet altijd gebruikt. Aanvankelijk gebruikte men hier gruit, een kruidenmengsel waarin gagel het belangrijkste bestanddeel was.
Gagel groeit op arme, vochtige hei- en veengrond. de overheid hief belasting op bier door het gruitrecht.
Andere bestanddelen van gruit waren:laurierbessen, salie, duizendblad enzovoort. Per streek was de samenstelling van de gruit verschillend.
In Bohemen waren omstreeks het jaar 800 hoptuinen, en daar begon men het in bier te gebruiken.
Na 1321 zijn de Hollanders meer hopbier gaan Brouwen, met als gevolg dat de export steeg, zelfs naar het Rijnland en Calais. Toen de Brabanders ook hopbier gingen brouwen, kwamen de Hollanders met iets nieuws:kuitbier.
Na 1375 verminderde de import van wijn ten gunste van het bier. Al gauw bedroeg de omzet 250 liter bier per persoon per jaar.
Ter vergelijking: de bierconsumptie per persoon per jaar hier in Nederland tegenwoordig bedraagt zo'n 80 liter.
Uit Engeland importeerde men Ale en en uit de Hanzesteden hopbier. De import uit Hamburg bedroeg 2000 tonnen per dag alleen al in Amsterdam.
In ons land concentreerde de handel in hop zich in Dordrecht.
in 1385 werd er in Nederland veel hop verbouwd, maar tegenwoordig verbouwd men geen hop meer omdat er met andere producten meer te verdienen is.
De Vlamingen hebben hoptuinen aangelegd in Kent, en die bestaan tegenwoordig nog steeds. In die 'Gouden Eeuw' van het bier werd er zeer veel bier gedronken, zo'n 300 à 400 liter per persoon per jaar. Kinderen kregen 'scharrebier',een slap aftreksel dat men brouwde van het overgebleven graan na het brouwen van het normale bier, en dat niet veel alcohol bevatte.
De oorzaak van het hoge bierverbruik in die tijd is duidelijk: bier was veiliger dan gewoon drinkwater, en er was geen koffie, thee of limonade, en wijn was veel duurder.

Gilden
Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde doel hebben. Er waren in de middeleeuwen allerlei gilden: het gilde der drinkebroers die zich er op toelegden zoveel mogelijk te drinken.
Handwerkslieden die eenzelfde ambacht uitoefenden waren ook vaak verenigd in gilden omdat ze daar voordeel in zagen. De stedelijke overheid bevorderde dit streven door het lidmaatschap van een gilde verplicht te stellen voor wie zich wilde vestigen als ambachtsman.
De oorsprong van pilsener

Er zijn maar weinigen in Nederland die nog nooit van pils(ener) hebben gehoord. Logisch, want meer dan tachtig procent van de ongeveer negentig liter bier die de Nederlanders gemiddeld per jaar drinken is pilsener.

De naam Pilsener komt van een stad in Tsjechië, Pilsen genaamd, waar dit heldere, blond schuimend bier voor het eerst werd gebrouwen. Nog steeds is natuurlijk het Pilsner Urquell te koop, uit Plzen. De historie van Pilsen gaat als bier stad terug tot 1295, toen de stad van Koning Wenzel het recht kreeg om binnen de stadsmuren bier te brouwen. Een ambacht dat menig burger in die tijd actief uitoefende. Niet in de laatste plaats omdat bier, doordat het tijdens het brouwen gekookt werd, veel veiliger was dan water. In 1842 besloten de burgers van Pilsen echter de handen ineen te slaan en een nieuwe brouwerij te stichten waar een geheel nieuwe brouwtechniek, het ondergistend brouwen, in praktijk kon worden gebracht. Een techniek die leidde tot een revolutionair bier. Goudgeel van kleur, met een stevige blonde schuimkraag en een kruidige, bittere hopsmaak. Dit bier, dat de naam Pilsner Urquell zou krijgen, werd een enorm internationaal succes. Zozeer zelfs dat de naam van de brouwstad de soortnaam werd voor het meest gebrouwen bier aller tijden: Het Pilsener. Tegenwoordig wordt Pilsner Urquell vanuit Tsjechië naar een groot aantal landen geëxporteerd. Met Pilsner Urquell is dus de oorsprong van het pilsje in Nederland te koop.

nog een paar getallen
Ons land telt ongeveer 33 brouwerijen. Sommige brouwerijen zijn aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor of bij het Broederschap van Ambachtelijke Brouwerijen.
Deze organisaties behartigen de belangen van de brouwers en vertegenwoordigen hen in gesprekken met de overheid.
de Nederlander drinkt ongeveer 80 à 90 liter bier per persoon per jaar, daarmee nemen we de achtste plaats in op de wereldranglijst die wordt aangevoerd door Duitsland (145) , dan België (126) en Engeland (123).

wilt u meer informatie klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

InfoNu.nl - Artikelen van Infoteur Ray14125 Headline Animator