zoekmachine

Aangepast zoeken

donderdag 21 mei 2009

hoe moet je met opties van de beurs omgaan?

Een optie kopen:
Dit geeft u het recht om een bepaald aandeel, op een vastgesteld tijdstip of gedurende een bepaalde periode, te kopen of te verkopen, tegen een vooraf afgesproken prijs.
Een optie 'schrijven':
Hiermee gaat u de verplichting aan om een bepaald aandeel, op een vastgesteld tijdstip of gedurende een bepaalde periode, te leveren of af te nemen, tegen een vooraf afgesproken prijs.

En dan zijn er ook nog twee soorten opties:

Callopties:
Met een gekochte calloptie heeft u het recht aandelen te kopen voor een vooraf afgesproken prijs
Putopties:
Met een gekochte putoptie heeft u het recht aandelen te verkopen voor een vooraf afgesproken prijs

Optiecontracten hebben altijd betrekking op honderd onderliggende aandelen.
dit houdt dus in dat als u 1 optie klm koopt u dus 100 aandelen kunt kopen als u de optie uitvoert.

Wat kun je met een gekochte optie doen?
Bij de koop van een calloptie heb je, zoals we eerder zagen, het recht gekocht de onderliggende waarde voor een bepaalde prijs te kopen en bij een putoptie het recht deze onderliggende waarde voor een bepaalde prijs te verkopen. Nu hoef je hiervan niet per se gebruik te maken, want het is een recht en geen plicht.

Als je een optie hebt gekocht dan mag je deze:

• Uitoefenen
Koop of verkoop je de aandelen voor de prijs waarop je met je optie recht hebt, dan noemen we dit het uitoefenen van de optie. De optie houdt dan op te bestaan en jij mag zelf de onderliggende waarde kopen of verkopen.

• Verkopen
In plaats van gebruik te maken van het recht dat je hebt met een optie, kun je de optie ook doorverkopen op de optiebeurs. Iemand anders neemt dan jouw recht over en jij ontvangt de optiepremie.

• Laten aflopen
Heb je een calloptie op aandelen met uitoefenprijs € 32,50 en kost het aandeel op de beurs maar € 31,00, dan heeft het geen zin deze optie uit te oefenen. Je zou dan meer moeten betalen voor de aandelen dan de beurskoers en verlies lijden. Blijft deze situatie zo tot de expiratie, dan oefen je deze optie niet uit en verdwijnt zij op de expiratiedatum. Je laat, om het in optietaal te zeggen, de optie aflopen of expireren.

Gedekt en ongedekt schrijven
Schrijft een belegger een optie, dan moet hij als zekerheid een geldbedrag of aandelen storten bij zijn bank. Dit bedrag of deze aandelen noemen we dekking of margin.

Waarom moet een belegger deze dekking geven aan de bank? Oefent de koper van een calloptie zijn recht uit, dan moet de schrijver aandelen leveren en in het geval de koper van een putoptie zijn recht uitoefent, moet de schrijver aandelen kopen. Euronext Amsterdam wil zekerheid dat de schrijver aan zijn verplichting kan voldoen. Deze zekerheid verkrijgt zij door de schrijver een dekkingsbedrag te laten storten. Euronext Amsterdam heeft een minimale margin voorgeschreven, maar de bank mag een hogere margin vragen. Het minimumgedeelte van deze margin moet de bank doorgeven aan Euronext Amsterdam.

Een belegger die een calloptie heeft geschreven, kan deze optie gedekt of ongedekt schrijven. Bezit hij de onderliggende waarde van de optie, dan heeft hij de optie gedekt geschreven.

Stel dat hij 1 calloptie op aandelen KLM gedekt wil schrijven, dan zal hij dus moeten zorgen dat hij minimaal 100 aandelen KLM bezit. Bezit hij die niet, dan schrijft hij de optie ongedekt. Hij moet dan wel een dekkingsbedrag storten bij zijn bank. Oefent de koper van de optie op een gegeven moment de optie uit, dan moet de schrijver alsnog 100 aandelen KLM kopen. Bij het schrijven van een putoptie is het natuurlijk niet mogelijk de onderliggende waarde te deponeren bij de bank. De schrijver van een putoptie heeft immers een aankoopplicht als de koper zijn optie uitoefent. Een putoptie kun je alleen ongedekt schrijven en daarom is de schrijver van een putoptie altijd verplicht een dekkingsbedrag te storten bij zijn bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

InfoNu.nl - Artikelen van Infoteur Ray14125 Headline Animator